Visos prekės

Ekologiški švieži smidrai (250 g)

2.50

Neturime

Ši egzotiška daržovė vadinama aristokratų delikatesu, tačiau maistingųjų smidrų iki soties gali skanauti kiekvienas mūsų.
Smidrai arba šparagai turi daug vertingų medžiagų. Kadangi smidrai sezoniški – juos galima vartoti tik iki birželio pabaigos, reikia suskubti jų prisiragauti lyg valios.

Šių delikatesinių daržovių sezonas nėra ilgas: daugelyje Europos šalių jis sutampa su pavasario pradžia. Imti smidrų derlių pradedama balandžio, o baigiama birželio viduryje. Lietuvos prekybos centruose galima rasti atvežtinių baltųjų ir žaliųjų smidrų, na, o ūkininkų turgeliuose arba nedidelėse parduotuvėse sezono metu galima įsigyti ir lietuviškų ūkių smidrų derliaus.

Smidrai nekaloringi, tačiau turi daugybę vertingų medžiagų. Juose gausu kalio, cinko, augalinių baltymų, ląstelienos, geležies, karotino, folio rūgšties, įvairiausių vitaminų ir mineralų. Trumpai tariant, smidrai – tai tikras energijos užtaisas iš žiemos miego bundančiam organizmui.

Nors smidrai gardūs ir švieži, juos įprasta apvirti, apkepti ar kitaip termiškai apdoroti prieš valgant ar taisant kitus patiekalus. Jie puikiai tiks garnyrams, salotoms, sriuboms, įvairiausiems apkepams ruošti, konservuoti. Sutaisyti šias stiebines daržoves trunka vos kelias minutes, tačiau svarbu paisyti keleto gudrybių, kurios padės atskleisti geriausias skonines savybes. Verdant arba garinant smidrus labai svarbu nepamiršti padaryti „kontrastinę vonelę“, tai yra išvirusius smidrus nedelsiant perkelti į indą su ledukais arba bent jau į labai šaltą vandenį. Ši procedūra padeda išlaikyti traškumą ir sodrią spalvą. Į 3–4 dalis supjaustytus smidrų daigus galima greitai apkepinti stipriai įkaitintoje keptuvėje su šlakeliu alyvuogių aliejaus.

 

Kategorija: